Yerden Isıtma Sistemi
Yerden ısıtma sistemi son zamanlarda en çok merak edilen ısıtma sistemlerinden biri olmaktadır. Pek çok konuda diğer yöntemlerin önüne geçmeyi başaran bu metod ile birçok insanın evini, iş yerini çok daha etkili ve verimli kullanmasına imkan sağlamaktadır. Pek çok avantajı bulunan yerden ısıtma sistemi beraberinde bazı soruları da akıllara getirmektedir. Bunlar ‘Yerden ısıtma sistemi nedir?’, ‘Zemin altı ısıtma sistemi avantajları’, ‘Yerden ısıtma sistemi sağlıklı mıdır?’, ‘Yerden ısıtma için en uygun döşeme’, ‘Döşeme altı ısıtma hemen ısınır mı?’, ‘Yerden ısıtma malzemeleri’. Bu sorular ile birlikte en verimli zemin altı ısıtma sisteminin en doğru şekilde nasıl uygulanması gerektiğine değinilmesi gerekir.
İçerik
- Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
- Yerden Isıtma Sistemi Avantajları
- Yerden Isıtma Sistemi Sağlıklı mıdır?
- Yerden Isıtma İçin En Uygun Döşeme
- Yerden Isıtma Hemen Isınır mı?
- Yerden Isıtma Malzemeleri
- Yerden Isıtma İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Referans Projelerimiz
1- Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden ısıtma sisteminin temeli antik dönemlere kadar uzanan bir mantık ve teknoloji saptamasıyla geliştirilmiş bir verimli ısıtma yöntemidir. Neolitik dönemlere ait yapılan kazı araştırmaları sonucunda yer altı yaşam alanlarında kullanılan ateş dumanının kalın duvarlar etrafında sirkülasyonunun sağlanmasıyla etkili bir ısınma yöntemi keşfedilmiştir. Temelinde her yöne eşit derecede ısı enerjisi oluşturarak ortamın dengeli biçimde ısınmasının sağlanması vardır. Bu düşünce ve bilimsel çıkarımların günümüzdeki geliştirilmiş sürümü yer altında oluşturulan ısı dolaşımı ile mümkün kılınmaktadır. Yerden ısıtma sistemi için iki farklı yöntem kullanılmaktadır:
- Hidrolik Sistem
- Elektrik Sistemi
Hidrolik Sistem
Hidrolik sistem mekanik tesisatı, zemin altında içi su ile dolu bir borulama yöntemiyle oluşturulmaktadır. Kapalı döngü olarak çalışan sıvı bir akışkan ile doldurularak sağlanır. Isı kaynağı olarak kombi, kazan veya ısı pompası gibi teknik cihazlar kullanılmaktadır.
Elektrik Sistemi
Elektrik sistemi ise döşeme altına yerleştirilen rezistans kabloları ile belirli bir elektrik akımı yaratılması sayesinde ısı enerji yaratılır. Bu yöntemin hidrolik sistemden ayrılan en önemli farkı yalnızca ısıtma amaçlı kullanılabilir olmasıdır. Aksine hidrolik sistemler iki amaçla da kullanılabilir.
2- Yerden Isıtma Sistemi Avantajları
Yerden ısıtma sistemi diğer sistemlere göre çok daha avantajlı imkanlar sunmaktadır. Bunlar:
- Enerji Verimliliği/Tasarruf: Daha düşük ısı enerjisiyle ortamı ısıtarak verimlilik sağlar. Aynı zamanda kullanılan enerjinin bedeli olarak düşük masraflar ortaya çıkar.
- Hijyenik: Radyatör/Kalorifer Peteğine nazaran toz tutma riski olmayan, bakteriyel oluşumlara yer vermeyen bir yöntemdir.
- Konforlu: Ortamın her yerini aynı anda eşit derecede ısıtarak daha konforlu, daha yaşanabilir alanlar kılar.
- Tasarım Özgürlüğü: Radyatör/Kalorifer Peteklerinin oldukça kayda değer yer kaplamasına rağmen yerden ısıtma sistemi ile bu durumdan tamamen uzaklaşılmış olunur. Böylece mimari tasarımlar için daha avantajlı alanlar oluşmaya başlar.
- Daha Az Bakım: Diğer sistemlerle kıyaslanınca kapalı döngü dolaşımı sayesinde daha az bakım gerektiren bir yöntemdir.
- Otomasyon: Her mahalin ayrı ayrı sıcaklık değeri ayarlarının yapılabilmesi sağlanır yani her odanın birbirinden bağımsız kontrolü sağlanır.
3- Yerden Isıtma Sistemi Sağlıklı mıdır?
Zemin altı ısıtma sistemi için en çok merak edilen konulardan bir tanesi de sağlıkla ilgili sakıncalarının olup olmadığıdır. Genellikle tozlar yerçekimi sebebiyle en çok zeminde biriktiğinden ötürü ısı enerjisiyle harekete geçerek ortamda alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğiyle ilgili değerlendirmeler mevcuttur. Bu endişenin temel kaynağı ve nedeni uzmanlık seviyesinde uygulanmamış bir servisin yarattığı sıkıntıdan gelir. Su sıcaklığı değerleri, tesisat kalitesi, teknik cihazın iyi optimize edilmesi gerekir. Bu bağlamda tozların havaya karışacak enerjiye ulaşamaması sağlanır ve sağlık problemi teşkil etmez. Firmamız uzun yıllardır bu sistemlerin mühendisliğini ve uygulayıcılığını yapmaktadır. Hiçbir şekilde bilimsel değerlerin dışında uygulama ve çalışma yapmaksızın sağladığımız hizmetin güvencesini de vermekteyiz. Bizimle daha fazla bilgi için iletişim sayfamızdan veya Whatsapp hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.
4- Yerden Isıtma için En Uygun Döşeme
Yerden ısıtma sistemi döşeme altında kalan tesisat ile sağlandığından birkaç farklı yöntemle katmanlaşma sağlanabilir. Bu durumda iki farklı döşeme yöntemi değerlendirilebilir:
- Kuru Zemin
- Alt Döşeme
Kuru Zemin
Katmanlaşma için önerilen kullanım şekli:
- Döşeme Betonu -> Isı İzolasyon Malzemesi -> Buhar İzolasyon Malzemesi -> Boru Rayı (Genellikle Polietilen Malzemeden Üretilen Strafor) -> Polietilen Malzemeden Yapılmış Borulama -> Şap Betonu -> Kaplama Malzemesi
Kaplama malzemesi olarak kullanılacak malzemenin önemi iletkenliğiyle katsayısı (Coefficient of Conductivity) göz önüne alınır. Temel bilgi seviyesindeki kullanıcılar için ahşabın dokunma sıcaklığı yüksek olmasına rağmen iletkenliği düşüktür. Aksine seramik ürünlerinin dokunma sıcaklığı düşük iken iletkenlik değeri fazladır. Bu bağlamda kullanıcıların mimari kararları neticesinde mühendislik hesaplamalarının yapılması şarttır. Yani teknik detayı önemli bir süreçtir. Dolayısıyla bünyemizde gerçekleştirmiş olduğumuz birçok zemin altı ısıtma projelerinden sorunsuz bir şekilde müşteri memnuniyeti sağladık. Eğer profesyonel bir uygulayıcıyla çalışmak isterseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Alt Döşeme
Alt döşeme zemini genellikle yükseltilmiş ahşap latalar ile meydana getirilir. Döşeme için ahşap levha kaplaması kullanılmak üzere tasarlanabilir. Daha hafif strüktür ve dokunma sıcaklığının yüksek olması planlanan projelerde tercih edilen bir mimari yöntemdir. Katmanlaşma şekli:
- Ahşap Kiriş Sistemi -> Isı İzolasyon Malzemesi -> Birincil Alt Döşeme -> Buhar İzolasyon Malzemesi -> Boru Rayı -> Polietilen Malzemeden Yapılmış Borulama -> Dolgu Malzemesi -> Ana Alt Döşeme -> Ahşap Levha Kaplaması
Yerden Isıtma Hemen Isınır mı?
Alışkın olduğumuz ısınma yollarından birisi kalorifer sistemidir. Bu yöntem sıvı sirkülasyonu için 70°C lere kadar kullanılabilmektedir. Döşeme altı ısıtma sisteminde ise en fazla 55°C seviyelerinde tutularak enerji verimliliği artırılır. Böylece daha çok tasarruf edilir. Ortamın ısınabilmesi için öncelik döşemenin ısınması gerektiğidir. Bu durumdan dolayı optimum seviyeye gelmesi 2 ila 4 saat arasındadır.
Yerden Isıtma Malzemeleri
Sistemin çalışabilmesi için belirli malzemeler gereklidir. Bunlar:
- Yerden Isıtma Borusu
- Yerden Isıtma Straforu/Boru Rayı
- Kollektör (Toplayıcı)
- Isı Kaynağı (Kombi, Kazan, Isı Pompası)
- Oda Termostatı (Tercihen)
Yerden Isıtma için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Döşeme altında uygulanan ısıtma tesisatı yöntemi en kritik nokta tesisatın gerekli mühendislik hesapları çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Aksi takdirde uygulama işe yaramaz ve verimli netice alınamaz. Tesisat aşamasında teknik uygulamanın bilinmesi gerekmektedir yoksa tesisatlarda tıkanma meydana gelebilir ve bu durumda sistem işe yaramaz ve çalışmaz.
Uygulamalarımızla ilgili daha detaylı referans için görsellerimizi inceleyebilirsiniz.